Örtrecept, tips och idéer för användning i mat och för allmänt välmående.

Recepten på denna sida:
Örtsalva, örtkryddornas användning i maten, örtsmör, örtlikörer, örtoljor, fotbadsalt, teer, doftpåsar, potpurrier m.m.

- Ha en trevlig lässtund, jag hoppas den inspirerar!


Se även sidorna om örtbehandlingar , förkylningsbehandlingar och Aromaterapi!


Örtsalvor

1. Salva mot självsprickor och småsår

2 msk. bivax
1 tsk grankåda ( infektionshämmande och läkande)
1 tsk. lanolin
½ tsk. solrosolja

Smält vaxet, kådan och lanolinet på svag värm i kastrull. Tillsätt oljan under ständig omrörning. Häll upp krämen i en burk inann den svalnat helt. Denna salva blir mycket fast i konsistensen.

2. Hudkräm mot självsprickor och nariga händer.

1 msk. bivax
½ dl. citronsaft
3/4 dl. olivolja

Smält vaxet på svag värme, rör långsamt ner oljan och sedan citronsaften. Detta blir en kräm som är mycket mjukare än föreg. Förvaras gärna i kylskåp.

3. Handkräm mot torra händer

10 g. kakaosmör
10 g. bivax
1 dl. mandelolja

Smält alla ingred. i kastrull på svag värme. Häll upp direkt i den burk den ska förvaras. Denna kräm blir ganska fet


Örtkryddornas användning i matlagningen
- vilken ört till vilken maträtt?

Fiskrätter:
Basilika, citronmeliss, dansk körvel, dill, fänkål, lök, lavendel, pepparrot, persilja, rosmarin och salvia.

Grönsaksrätter:
Anis, basilika, citronmeliss, dill, fransk dragon, gräslök, gurkört, isop, kummin, kyndel, körvel, libbsticka, mejram, persilja och rosmarin.

Fågel:
Basilika, mejram, rosmarin, salvia och timjan.

Korv:
Kyndel, mejram, rosmarin och timjan.

Kötträtter:
Basilika, citronmeliss, dill, fransk dragon, myntor, pepparrot, persilja, purjolök, rosmarin, salvia, timjan och vitlök.

Vilt:
Fransk dragon, pepparrot, rosmarin, salvia och vitlök.

Potatisrätter:
Basilika, gräslök, isop, kummin, kyndel, libbsticka, mejram, rosmarin och salvia.

Råkost:
Basilika, citronmeliss, dill, dragon, gräslök, gurkört, krasse, kummin, körvel och persilja.

Sallader:
Basilika, citronmeliss, dill, fransk dragon, fänkål, gurkört, krasse, kummin, rosmarin, mejram, myntor, pepparrot, persilja, rosmarin och timjan.

Smörgåspålägg:
Dill, fänkål, gräslök, gurkört, körvel, mejram, persilja, timjan och vitlök.

Soppor:
Basilika, dill, fransk dragon, gräslök, krasse, kyndel, libbsticka, mejram, persilja, purjolök, rosmarin, timjan och vitlök.

Äggrätter:
Basilika, dill, gräslök, krasse och mejram.


Körvel finns både dansk och spansk. Båda är goda, men har olika smak. Den danska har en angenäm kryddsmak, den spanska körveln smakar lakrits.

Myntor och basilika finns i många olika varianter, alla är goda så det är bara att prova sig fram till den man själv föredrar.


Aromatiskt örtsmör.

Serveras till stekt kött, fisk eller veg.biffar. Kan röras ner i pasta eller smältes över späda vårgrönsaker.

100 g. osaltat rumstempererat smör,
1 finhackad vitlöksklyfta,
4 msk. persilja,
1 msk. klippt gräslök,
salt och svartpeppar,

1 tsk. citron

Rör samman smör och örter. Salta och peppra. Forma smöret till en rulle som sveps in i metall- eller plastfolie. Lägg in i kylen. Skär i skivor före servering.

Förslag på andra örtvariationer: vattenkrasse istället för persilja och gräslök. Citronmeliss och mynta, basilika och dill m.m.

Gör egna blandningar och smaka dig fram till egna favoriter!


"Efter maten te"
- matsmältningsfrämjande.

Några kryddnejlikor, lite kardemumma och en bit ingefära sjudes i vatten ca. 15 min. Sila, söta ev. med lite honung.

Njut långsamt i små klunkar.


Örtlikörer.

Man fyller en flaska till 2/3 med bär, blad el. dyl. och häller sedan på sprit till full flaska. Spriten man använder bör vara max 30-35% för bästa aromen på likören. Låt stå ljust, gärna i fönstret i ca. 3 månader, ruska flaskan ibland. Sila bort bären och tillsätt strösocker, florsocker, honung eller annat sött. Ställ flaskan svalt att mogna i ca. 1 månad.

Voilá!

Rönnbärslikör:
Receptet följs. Florsocker tillsätts till det bildar en mättad lösning = det går inte att smälta mer sött i lösningen. Denna likör blir välsmakande, sursöt och mild. Valet av sockersort ger en lite simmig likör.

Körvellikör:
Ett blad av spansk körvel läggs i flaska. Körvel har en mycket genomträngande smak, därför den ringa mängden blad. Följ receptet. Tillsätt strösocker + florsocker tills angenäm smak. Lagra enligt receptet. Detta blir en lakritssmakande likör.

Likörer kan även göras på hallon, vinbär, svartvinbärsblad , körsbär, blåbär, mynta, lavendel, hjortron, citronmeliss m.m. Vill man ha en tunn likör tillsätter man strösocker, vill man ha den simmig är det florsocker som gäller och vill man ha en rund, fyllig smak används honung.

Det är bara att experimentera fram egna favoritsmaker!


Örtoljor - till mat och massage.

Hackade örter läggs i burk eller flaska. Olivolja hälls på så den täcker örterna. Låt stå i minst tre veckor om torkade örter använts, lite kortare tid om man använt färska örter. Ruska om burken/flaskan emellanåt.
Sila bort örterna, häll på ren flaska. Tillsätt ev. en kvist av aktuell ört.
Förslut flaskorna och förvara mörkt och svalt.

Exempel på örter:
Till mat (för stekning eller sallader) - basilika, citronmeliss, rosmarin m.fl.

Till massage - ringblomma (kronblad), johannesört m.fl.

 


Fotbadsalt.

Detta salt kan även användas till helkroppsbad, men det är opraktiskt att få växtdelar fastkletade överallt på kroppen, så då är det bättre att göra doftpåsar som läggs i badvattnet.

Örter(torkade blad) och salt varvas i en vacker burk med tätslutande lock och en aromaolja stänks ev. över för att ge ytterligare arom.

Det känns lyxigt, mysigt och inspirerande att ha ett speciellt ställe där man förvarar tillbehören för en avslappnings- och njutningskväll: Balja, badsalt, stearin- el. värmeljus med ljusstake, hudkräm, ev. nagellack och ansiktsmask.

Exempel på örtblandningar:
Avslappnande 1- lavendel, rosenkronblad och rosenträolja

Avslappnande 2 - ljung, myskmadra och lite patchouliolja

Uppfriskande 1 - björkblad, mynta eller mintdoftande pelargon och tangerinolja

Uppfriskande 2 - hallon- eller jordgubbsblad, salvia och timjanolja

Mot urinvägsinfektioner - ljung, åkerfräken, björk och tea-treeolja

Värmande vinterbad - citronmeliss, kanelstång(krossad) och apelsinolja

Svalkande sommarbad - äppelblad eller äppeldoftande pelargon, salvia och pepparmintolja

Rogivande till natten - ljung, humle och sandelträolja

Mot orolig och stressad mage 1 - timjan, kamomill och lavendelolja

Mot orolig och stressad mage 2 - rölleka, rosmarin, maskros och kryddnejlika

Mot vår/hösttrötthet och depressioner - lavendel, johannesört och bergamottolja

Mot nariga fötter med självsprickor - ringblomma (kronblad), daggkåpa, olivolja och tea-treeolja

Mot trötta, svällda fötter - rosmarin, mynta och limeolja

Mot huvudvärk - ljung, älgörtsblommor, kamomill och pepparmyntsolja

 

Att prova nya egna blandningar är roligt och spännande. Det ger sedan väldigt olika upplevelser vid användandet.


Eget SPA:

Lägg en näve saltblandning i en balja som är stor nog att bada fötterna i. Ta fram handduk, nagelsax, hudkräm och ev. nagellack.
Stäng av telefonen och TV-n. Sätt på vacker musik, minska lyset och tänd några levande ljus.
Häll på varmt vatten i baljan, stoppa ner fötterna och njuuut!

Efter badet är det skönt att klippa tånaglar, kanske måla dem, skrapa bort förhårdnader och till sist smörja in fötterna med en härlig, ganska fet hudkräm- gärna naturbaserad med bivax.


Doftpåsar och örtbad - potpurrier/rumsparfymer - sovkuddar - rökelse.

Doftpåsar och örtbad:

Ta väldoftande torkade örter, t.ex. lavendel eller rosblad och lägg på en bit tättslaget tyg av bomull eller lin. Knyt ihop till en påse med ett vackert band.

Dessa påsar kan hängas inne i olika rum samt läggas inne i linneskåpet eller garderoben. De kan även användas i badvattnet.

Även doftpåsar i insektsavskräckande syfte kan sommartid hängas upp inne. Se sidorna om örter i stall och i hönshuset.

 

Potpurrier/rumsparfymer.

I en vacker skål eller fat läggs väldoftande örter. Ev. kan doften förstärkas med aromaolja.

Dessa skålar/fat ställa i husets olika rum - vilka örter och dofter? Se sidan om aromaterapi.

 

Sov - avslappningskudde.

Gör en liten kudde av ett vackert, tättvävt tyg.

Örter till kudde: lavendel, kamomill, rosenblomblad, krossad kanelstång och/eller humle.

Om flera ingredienser används, blanda dem i en burk och skaka om väl. Fyll kudden med örterna. Lägg kudden under eller bredvid sängkudden alt. på ett bord eller stol alldeles bredvid sängen. Skön att ha med på resan, ger en stunds avkoppling.

 

Rökelse:

Smula eller mal sönder hemodlade örter till ett pulver. Lägg det på ett litet eldfast fat och tänd eld på det. Välj örter som passar för tillfället:

Romantik - lavendel eller rosenblommor.

Uppfriskande - pepparmynta, rosmarin, timjan eller citrongräs.

Exotisk - lagerblad, korianderfrön eller spiskumminfrön.

Avslappnande - citronmeliss, kamomill eller ljung.


Varning!
*
ALLA ämnen, även naturliga, kan hos känsliga personer framkalla allergier. Sluta omedelbart med användandet vid tecken på allergi - hudutslag, klåda, diarré, kliande ögon öron eller näsa, astmaliknande symtom o.s.v.

*Läkeväxter bör inte användas regelbundet mer än 2 veckor i sträck. Efter denna tid bör man göra ett uppehåll och, om ej klar förbättring i tillståndet, söka läkare.